Zo vraag je om een loonsverhoging

Ik ben altijd opgegroeid met de leus “Nee heb je, ja kun je krijgen” en wat kan je gebeuren als je om iets vraagt?

Dit heeft me altijd erg geholpen als ik eens een keer nerveus was om te vragen om een loonsverhoging.

Nederlanders vragen niet heel erg vaak zelf om een loonsverhoging, maar als ze dat doen dan zijn we er toch best succesvol in.

Gemiddeld wordt ongeveer de helft van de loonsverhoging aanvragen gehonoreerd, blijkt uit onderzoek van het CNV.

Veel mensen doen het niet omdat vragen om een loonsverhoging ze een ongemakkelijk gevoel geeft, maar dat hoeft het natuurlijk helemaal niet. Hier zijn een aantal tips die je kunnen helpen bij het vragen om een loonsverhoging.

1. Zorg dat je geïnformeerd bent

Voordat je een meeting met je baas plant is het belangrijk dat je geïnformeerd bent.

Zorg dat je meer te weten komt over wat je eigenlijk waard bent voor jouw werkgever:

  • Heb je bepaalde kwalificaties die van waarde zijn?
  • Hoe worden anderen in het bedrijf betaald?
  • Wat zijn de regels omtrent loonsverhogingen bij jouw werkgever?
  • Hoe worden anderen in dezelfde functie bij andere bedrijven betaald?
  • Is het bedrijf financieel gezond?

Kennis is macht en dat geldt ook bij je salarisonderhandeling. Zorg dat je zo veel mogelijk weet, keer de CAO binnenstebuiten en vraag gewoon aan andere mensen die een soortgelijke functie hebben wat zij verdienen.

Een heel waardevolle manier om achter salarissen te komen is via de vacaturebanken. Bij veel vacatures staat wel een salarisindicatie vermeld.

Maar; ga ook verder naar dat. Ben je makkelijk vervangbaar binnen het bedrijf? En welke unieke kwalificaties heb jij die jij alleen kunt toevoegen aan je huidige functie?

Let er ook zeker op of het bedrijf financieel gezond is. Als je werkgever op dit moment alle eindjes aan elkaar moet knopen, dan is dit misschien niet het juiste moment.

2. Kies je timing

Het begin van het jaar lijkt een goed moment om te vragen naar een salaris verhoging, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet.

Het beste moment om te vragen om een loonsverhoging is op het moment dat je iets hebt gedaan wat echt waarde heeft toegevoegd aan het bedrijf.

Je hebt een project goed afgerond, een groot probleem opgelost of bijvoorbeeld een grote klant binnengehaald.

3. Baseer je vraag niet op frustraties

  • Ja maar, ik heb al twee jaar geen verhoging meer gehad
  • Ja maar, ik werk harder dan zij
  • Ja maar, …..

Hou je vraag open en eerlijk en baseer je vraag niet op negatieve statements en klachten. Hou het positief en ga uit van je eigen kracht.

Ben je ontevreden en komt uit dit gesprek niet wat je wenst? Dan kun je altijd nog je cv oppoetsen.

4. Denk na over een ‘nee’

‘Nee heb je en ja kun je krijgen’, maar je baas kan natuurlijk altijd met een ‘nee’ komen. Denk erover na welke reactie je wilt geven als je werkgever negatief antwoordt op je vraag.

Blijf rustig en beleefd, maar vraag vooral door naar de reden. Als de reden te maken heeft met je functioneren, vraag dan wat je kunt doen om die te verbeteren zodat het uiteindelijk toch een ja kan worden.

Is de nee gebaseerd op een financiële reden? Denk er dan vooraf over na of je met andere voordelen ook genoegen neemt. Bijvoorbeeld een eenmalige bonus, iets minder uren voor hetzelfde salaris, meer vakantiedagen of iets anders.

Maar vooral; raak niet gefrustreerd en blijf rustig.

5. Stel een doel maar hou niet te halsstarrig vast

Doelen stellen is goed, maar je werkgever kan natuurlijk met een voorstel komen wat niet helemaal aan je verwachting voldoet.

Drijf de boel niet op de spits bij de salarisonderhandelingen. Een goede werkrelatie is nog veel belangrijker en je zult bij deze werkgever wellicht nog veel meer salarisonderhandelingen gaan krijgen. Weet wanneer je moet stoppen.

Hoe ging jouw laatste salarisonderhandeling?

Plaats een reactie