Verkopen op Amazon

Amazon is de Amerikaanse versie van Bol.com zoals wij die hier in Nederland kennen.

Het is dus een groot warenhuis waar je zowel van particulieren als van bedrijven producten kan kopen. Als klant is dit enorm aantrekkelijk want op deze manier kun je heel goed de prijzen online vergelijk en gelijk het goedkoopste product kopen.

Amazon is een van de snelst groeiende warenhuizen internationaal en sinds 2014 begeeft Amazon zich ook op de Nederlandse markt.

Maar stel jij verkoopt goederen, hoe kun jij dan gaan verkopen op Amazon? Wat heb je daarvoor nodig en hoe werkt het nou precies? Dat lees je in deze blog.

Met welk doel op Amazon gaan verkopen

Uiteraard is het altijd belangrijk om een duidelijk businessplan te hebben voordat je iets gaat ondernemen. Een goede voorbereiding als eigen baas is het halve werk.

Maar je moet allereerst kijken waar jouw markt in zit. Wie is jouw doelgroep? Waar kun je jouw doelgroep vinden?

Je hebt in Nederland natuurlijk ook andere aanbieders zoals Bol.com en daarbij een van de nadelen van Amazon is dat in Nederland het gebruik van Amazon nog niet echt stormloopt.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het gebruik van Amazon niet verstandig is. Dan zou deze blog snel klaar zijn!

Amazon kan jou namelijk zeker een hele hoop voordelen opleveren. Het grote voordeel van Amazon is namelijk dat je gelijk een miljoenen publiek aanspreekt. Daarom kan het een enorm voordeel zijn om op Amazon te kopen.

Zelf regelen of door Amazon

Wat belangrijk is om voor jezelf te bepalen is of jij de producten naar de klanten laat verzenden door Amazon of dat je de regie hiervan zelf in handen houdt.

Er kleven voor- en nadelen aan vast. Dit heet Fulfilment by Amazon (FBA).

De voordelen om te kiezen voor Fulfilment by Amazon zijn o.a. dat Amazon de klantenservice doet inclusief het hele retourproces indien nodig, jouw producten komen hoger in de zoekresultaten en het levert jou een flinke tijdwinst op in het logistieke proces.

Klantenservice door Amazon

Zoals hierboven al uitgelegd is Amazon in Nederland nog niet heel erg populair.

Internationaal gezien is dat zeker wel zo. Als jij gaat handelen op Amazon en jouw producten komen bijvoorbeeld in Hongarije of Italië terecht bij een klant en er is was misgegaan, handelt Amazon dit voor jou af.

Ervan uitgaande dat jij geen vloeiend Hongaars of Italiaans spreekt, is dit dus echt een groot voordeel van het FBA-programma van Amazon.

De klant die het product bij jou heeft gekocht zal namelijk door Amazon in zijn/haar eigen taal te woord worden gestaan.

Een hogere zichtbaarheid in de zoekresultaten

Amazon vindt het heel erg belangrijk dat de klant goed bediend wordt. En een van de zekerheden die Amazone hun klanten wil bieden is dat ze geen nee hoeven te verkopen.

Dus Amazon plaatst de verkopers die gebruik maken van het FBA-programma (FBA-partner) bovenaan in de zoek resultaten. Dit omdat jij als verkopende partij jouw producten op voorraad legt bij Amazon.

Zij zijn er op deze manier dus zeker van dat er altijd voldoende voorraad is bij de verkopers die meedoen aan het FBA-programma.

Logistieke tijdswinst

Door Amazon jouw producten te laten versturen scheelt je dit natuurlijk enorm veel tijd. Want of jij een doos met 100 producten naar Amazon op moet sturen of 100 dozen met 1 product naar alle klanten, maakt nogal verschil.

Het is uiteraard niet gratis. De hele service van FBA is niet gratis maar op internet kun je een zogeheten FBA-calculator vinden waarmee jij precies kan uitrekenen hoeveel kosten je naar verwachting ongeveer zult gaan maken.

De nadelen van het FBA-programma

Ja die wil je natuurlijk ook weten, want alleen zo kun je een goede conclusie trekken voor jezelf op welke manier jij wilt gaan handelen bij Amazon.

Het nadeel van het FBA-programma is dat je de complete regie uit handen geeft aan Amazon. Je hebt totaal geen zicht meer op klachtenafhandeling, retourzendingen etc.

Normaliter als jij dit proces zelf aanstuurt kun jij ook bepalen of een product wel onder de juiste voorwaarden retour is gestuurd en om de juiste redenen. Amazon kijkt daar totaal niet naar, ze vinden de klant heel belangrijk en retour is retour maar ze zullen niet checken hoedanig iets is gebruikt.

Dus de voordelen van het FBA-programma zijn legio maar je moet wel ook kritisch nadenken of je dat zelf wel echt wilt.

Daarom is het ook belangrijk om een duidelijk en helder businessplan te hebben zodat je weet wat je kan verwachten. Op die manier kun je voor jezelf een duidelijk en helder plan maken.

Wat zijn de kosten voor het gebruik van Amazon?

Bij Amazon heb je twee mogelijkheden om te gaan verkopen. Je kunt kiezen voor het basic pakken, daar hoef je geen maandelijkse kosten voor te betalen maar je betaalt dan 0,99 cent per verkocht artikel.

Dit is dus geschikt voor de kleinere verkoper op Amazon. Als je van plan bent om meer dan 40 producten te verkopen bij Amazon dan is dit pakket niet zo geschikt.

Als je dus een grotere verkoper wilt zijn dan kun je beter voor het professionele pakket gaan. Hier betaal je niet 0,99 cent per product maar je betaalt maandelijks 39 euro. Het enige nadeel is, mocht je niks verkopen dan moet je ook gewoon deze kosten betalen. Dit is dus echt het basis abonnement.

Conclusie over Amazon

Het is nog niet zo gebruikelijk om in Nederland te gaan handelen via Amazon. Dat komt mede doordat de concurrentie van de gevestigde namen hier nog veel te groot is. Maar dat biedt juist ook kansen.

Amazon is een geweldige partner om mee samen te werken als je een grotere afzetmarkt zoekt en ook internationaal jouw producten kwijt kunt. Het mooie is dat je veel keuze hebt over hoe jij je business wilt gaan runnen.

Je kunt als FBA-partner de boel helemaal uit handen geven met het FBA-programma of je houdt de regie in eigen hand.

Om die reden is Amazon een prima partner om mee te gaan samenwerken, om jij écht kunt gaan handelen zoals jij wilt.

Plaats een reactie