De woningmarkt staat in brand en voor starters wordt het moeilijker en moeilijker om een woning te kopen én heb je dan eindelijk die droomwoning gevonden, dan moet je spijkers met koppen moeten voor iemand je voor is.
Een goede financiële voorbereiding is dus erg belangrijk! Waar let je op?
Wat kun je al doen voor je jouw droomhuis gevonden hebt?
Breng je kasboekje op orde
Nog voordat je gaat zoeken of met een hypotheekverstrekker gaat praten over welke hypotheek en welke maandlasten je eventueel kunt dragen, is het veel belangrijker te inventariseren welke maandlasten je wilt dragen.
Misschien kun je een hoge hypotheek nemen op meerdere inkomens, maar past het maandbedrag helemaal niet bij de levensstijl die je wenst of heb je daardoor geen enkele mogelijkheid meer om te sparen voor bijvoorbeeld je buffer of voor onderhoud.
Ga daarom voor je het gesprek met je hypotheekadviseur eens zitten om je inkomsten en uitgaven in kaart te brengen.
Dat kan via een handige app, maar dat kan ook heel goed in een Excel sheet. Begin met het noteren van je inkomsten.
Wat komt er maandelijks binnen aan bijvoorbeeld salaris en andere inkomsten? Ga daarna verder met je uitgaven. Start met je vaste lasten en ga vervolgens verder tot je alle uitgaven gehad hebt.
Ben je iets minder handig met het maken van een Excel sheet of heb je liever gewoon een sjabloon wat je kunt invullen? Dan kun je met ons Budgetsheet zeker uit de voeten!
Begin op tijd met sparen
Met de huidige regels is het mogelijk 100% van de waarde van je nieuwe woning te financiering.
Alle overige kosten zoals de overdrachtsbelasting, de kosten voor een eventuele aankoopmakelaar enzovoort zal je zelf op moeten hoesten.
Begin dan ook op tijd met sparen voor het kopen van een woning, gemiddeld ben je aan deze “kosten koper” tussen de €10.000 en €15.000 euro kwijt.
Lees ook de uitleg hoe ik begin met investeren om te sparen.
Bepaal hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen
Nadat je de maandlasten in kaart hebt gebracht is het tijd om te gaan kijken wat je ongeveer aan hypotheek kunt krijgen en vooral, wat er past bij de maandlasten die je uit wilt geven.
Lees ook het artikel over de een annuiteiten of lineaire hypotheek, welke is beter?
Hou er ook rekening mee dat je bij een koophuis te maken krijgt met extra kosten zoals bijvoorbeeld een opstalverzekering.
Een hypotheekadviseur kan je hierbij zeker helpen en het heeft ook een groot voordeel om alvast een hypotheekadviseur te vinden waarmee je een klik hebt.
Wordt het dan uiteindelijk serieus? Dan heb je vast een adviseur die jouw situatie kent. Het eerste gesprek is overigens vaak gratis.
Bepaal je woonwensen
Nu je weet wat je kunt en wilt dragen kun je gaan kijken naar je woonwensen en of deze passen bij de huidige woningmarkt.
Wil je vrijstaand wonen of wellicht in een twee onder één kap of een appartement?
Welke voorzieningen vind je belangrijk? In de stad of juist landelijk en wat is precies je zoekgebied? Door je woonwensen in kaart te brengen kun je gerichter zoeken en krijg je een reëel inzicht.
Denk ook zeker even aan de toekomst, waar sta je over 5 jaar? Is er een kinderwens?
En nu op huizenjacht!
Nu je ongeveer weet wat je kunt en wilt lenen en wat je woonwensen zijn kun je op zoek naar je nieuwe woning. Maar hoe voorkom je dat je achter het net vist?
Daar zijn verschillende manieren voor.
Op Funda of RuimtetehuurTekoop is het mogelijk om een zoekopdracht aan te maken gebaseerd op jouw filters en als je jezelf aanmeldt, kun je zelfs een pushmelding te krijgen op het moment dat een nieuwe woning online komt die aan jouw woonwensen voldoet. Zo kun je in ieder geval snel schakelen.
Maar veel woningen zijn al verkocht voor ze op Funda komen.
Daarom is het ook nuttig om je in te schrijven als woningzoekende bij verkoopmakelaars in jouw zoekgebied en jouw woonwensen kenbaar te maken of rond te kijken op de stille verkoop markt.
Zij zitten gewoonweg dichter op de markt. Eventueel kun je overwegen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen die voor jou de markt in de gaten houdt.
Hou bovendien ook je oren en ogen open! Komt je droomwoning dan eindelijk voorbij?
Dan ben jij in ieder geval voorbereid!