Opdracht wel of niet aannemen

Hoe beslis je of je de opdracht wel of niet aanneemt?

De vrijheid om zelf te bepalen wat je wel of niet gaat doen is het grootste voordeel van eigenbaas zijn. Als je een opdracht aangeboden krijgt die je helemaal ziet zitten zeg je daar natuurlijk volmondig ja op.  Is het een klus die je totaal niets lijkt dan zeg je nee. Maar is het echt wel zo simpel als het lijkt?

Er kunnen ook gevallen zijn die je een beetje aan het twijfelen brengen. De klus mag dan wel goed betalen maar het werk zelf lijkt je niet leuk.  Het kan ook goed staan in je portfolio maar weinig geld in het laatje brengen.

Dit kan ervoor zorgen dat je als eigenbaas zijnde gaat twijfelen over het wel of niet aannemen van deze klus. Je vraagt je af hoe je nou het beste kan bepalen om dit juist wel of niet te gaan doen.

Hoe bepaal je of je een klus wel of niet aanneemt?

Om te bepalen of je een klus wel of niet gaat doen is er een simpele manier om daarachter te komen. Dit worden ook wel de drie p’s genoemd. Deze letters staan voor plezier, prestige en poen.

Plezier

Dit woord spreekt voor zichzelf. Zodra je een goed gevoel hebt over een opdracht en zin hebt om eraan te beginnen zou je het liefst meteen aan deze klus willen beginnen. Door plezier in je werk te hebben gaat de klus je ook nog een stuk makkelijker af.

Prestige

Er zijn opdrachten die prima op je portfolio staan. Hierbij gaat het bijvoorbeeld over een opdracht voor een groot bedrijf. Hierdoor laat je zien dat je de nodige kennis hebt. Als dit niet het geval zou zijn zou deze opdrachtgever niet met je in zee gaan. Deze opdracht zorgt dus voor prestige. Het kan je bedrijf een enorme boost geven.

Dit staat heel goed op je portfolio en de kans is groot dat je hierdoor een behoorlijk aantal nieuwe klanten weet binnen te halen. Dat is weer goed voor je omzet! Prestige is dus heel erg belangrijk, zeker als je graag wilt groeien.

Poen

Dit is dan wel de laatste in de rij maar waarschijnlijk ook de belangrijkste. Poen. Als je ondernemer bent gaat het er natuurlijk om dat je geld verdient met je aangenomen opdrachten. Aan het einde van de maand zullen toch ook de rekeningen moeten worden betaald.

Soms zal je dus wat geld betreft een aantal concessies moeten doen. Ook als zelfstandige is het nou eenmaal noodzakelijk om geld binnen te brengen. Je moet tenslotte zelf ook leven en waarschijnlijk zal je een deel van je verdiende geld ook weer in je bedrijf willen investeren.

Ga altijd voor minimaal 2 van de 2 P’s

Het is heel simpel. Iedere opdracht die je aanneemt moet in ieder geval aan twee van de 3 P’s voldoen. Kan je er maar een van de drie afstrepen? Dan is het beter om deze klus niet aan te nemen. Waarschijnlijk ga je er spijt van krijgen.

Laten we als voorbeeld een bedrijf nemen wat hardware schoonmaakt. Met de P van prestige is helemaal niets mis, het is een bekend bedrijf. Dit wil je heel graag aan je portfolio toevoegen. Maar de P van plezier is net een ander verhaal. Je twijfelt eraan of je deze klus wel leuk genoeg vindt om te gaan doen.

Over de P van poen ben je nog niet helemaal uit. Wat je in dit geval het beste kan doen is de prijs voor het aannemen van de opdracht een beetje verhogen. In dat geval kan je meteen 2 P’s afstrepen. Zowel die van prestige als die van poen.

Dus je maakt een offerte en je maakt de prijs een beetje hoger. Als je niets probeert dan krijg je ook niets. De kans is heel groot dat je in dit geval een bericht terugkrijgt dat je deze opdracht krijgt. Ben je eenmaal met de opdracht bezig, dan zou het eens heel goed zo kunnen zijn dat je er ook nog heel veel plezier in krijgt omdat het een heel leuk bedrijf blijkt te zijn. Zo maak je dus van 2 P’s 3 P’s!