Dit verandert er als je gaat ondernemen

Je gaat ondernemen, spannend!

En als je loondienst gewend bent, dan verandert er nogal wat. Waar je zoal rekening mee moet houden?
Dat lees je in deze blog

Begin met een goed plan

Start altijd met een goed plan; je ondernemingsplan. Denk na over wat je gaat doen. Is er een markt? Kun je genoeg verdienen? Hoe bereik je jouw potentiele klanten en wat is het product wat je gaat bieden?

Bedenk ook wat je nodig hebt en wat je kosten daarvan zijn. Heb je een website nodig? Visitekaartjes? Kun je jouw werk vanuit huis doen of heb je beslist een ruimte nodig? Allemaal dingen om rekening mee te houden.

Volledig ondernemen of naast je baan?

De eerste keus die je moet nemen is of je volledig gaat ondernemen of naast je baan. Als je direct vanuit loondienst de stap zet volledig te gaan ondernemen, dan kan dat best een flinke stap zijn.

Onderneem je parttime dan kan dat voordelen hebben. Je loopt minder financieel risico omdat je al een inkomen hebt en je bent nog (Deels) verzekerd.

Daarnaast bouw je vaak nog pensioen op over de uren die je nog werkt. Daarnaast kun je zonder druk je bedrijf opbouwen.

Zoek wel even van tevoren uit of er in je contract iets staat over nevenwerkzaamheden of een concurrentiebeding.

Informeer je werkgever netjes over je plannen, om misverstanden achteraf te voorkomen.

Onderneem je parttime dan kan het wel zijn dat je niet optimaal kunt profiteren van de fiscale voordelen zoals zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Om hiervoor in aanmerking te komen moet je ondermeer minimaal 1225 per jaar in je bedrijf steken. Uitgaande van 3 weken vakantie per jaar is dat toch 25 uur per week voor 49 weken.

Je bent nu zelf verantwoordelijk voor je omzet

Geen klanten of opdrachtgevers? Dan ook geen omzet.

Waar je in loondienst meestal verzekerd bent van een bepaald inkomen is dat als ondernemer anders. Je bent zelf verantwoordelijk voor het binnenhalen van je opdrachten en daar komt natuurlijk ook een stukje verkooptalen bij kijken.

Heb je de mogelijkheid om een buffer aan te houden in je bedrijf? Hou dan een buffer in je bedrijf aan om jezelf in tijden waarin de opdrachten niet zo hard binnenstromen toch van een inkomen te kunnen voorzien.

Verzekeringen

Als je gaat starten met ondernemen dan is het verstandig om je te verdienen in de verzekeringen die je nodig hebt.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan een bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Pensioen

Waar je als werknemer in loondienst (Vaak) nog aangesloten bent bij het pensioenfonds van je werkgever, zal je dat nu zelf moeten regelen.

Doe je dat niet, dan is er later ook niets. Er zijn voor ondernemers verschillende manieren om pensioen op te bouwen.

Je kunt kiezen voor een Fiscale Oudedagsreserve of je kunt voor jezelf pensioen opbouwen via een pensioenproduct.
Voor mij is de keuze om niet extra in te leggen, zie: Financieel onafhankelijk of financieel vrij

Voor bepaalde groepen zzp’ers geldt overigens een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Of dit voor jou ook zo is kun je navragen bij een eventuele vakvereniging.

Bepaal of de belastingdienst jou ook als ondernemer ziet

Als ondernemer kun je gebruik maken van verschillende voordelen maar, dat kan alleen als de belastingdienst jou ook als ondernemer ziet.

Het zou erg vervelend zijn als achteraf blijkt dat je aanspraak gemaakt hebt op verschillende voordelen, waar je achteraf geen recht op blijkt te hebben.

Lees de criteria nog eens goed door en doe de ondernemerscheck op de website van de belastingdienst.

Reserveren voor je inkomstenbelasting

In loondienst hoef je je hierover geen zorgen te maken, want je inkomstenbelasting wordt direct bij de betaling van je loon ingehouden.

Maar als ondernemer moet je toch echt geld reserveren om aan het eind van het jaar je inkomstenbelasting te betalen. Hoeveel je moet reserveren dat hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af, laat je eventueel adviseren.

Nog meer handige tips kun je vinden op de website starten (KVK)

Plaats een reactie