Als het over Bitcoin gaat dan gaat het, buiten de enorme koersschommelingen, ook al snel over de impact op het milieu.
De Bitcoin staat niet bekend om zijn milieuvriendelijkheid. Voor het minen van Bitcoin staan wereldwijd enorme serverparken en wereldwijd wordt zo’n 80 en 120 terawattuur (TWh) aan elektriciteit per jaar besteed aan rekenkracht om het Bitcoin netwerk in stand te houden.
Ter vergelijking; dit is ongeveer gelijk aan het verbruik van heel Nederland in één kalenderjaar.
Maar met meer dan 14.000 cryptovaluta moeten er toch ook duurzamere cryptovaluta bestaan? Nou gelukkig zijn die er.
In dit artikel vind je de meest duurzame cryptovaluta van dit moment, maar voor we dat doen is het belangrijk te weten waarom cryptovaluta precies zoveel energie verbruiken.
Wil je eerst weten wat een blockchain precies is?
Lees dan het artikel: Bitcoin: De basis van CryptoCurrencies .
Het consensus algoritme
Nee, het gaat hier niet over het nieuwste boek van Dan Brown 😉 maar met het Consensus algoritme wordt de manier bedoelt hoe de blockchain ervoor zorgt dat het gehele netwerk samenwerkt, transacties kan goedkeuren en zich aan alle afspraken houdt.
Het algoritme wat gebruik wordt is afhankelijk van het soort blockchain; met andere woorden: De ene blockchain werkt op een andere manier dan de andere. Er zijn veel verschillende consensus algoritmes, maar de meest gebruikte zijn;
- Proof of Work (PoW)
- Proof of Stake (PoS)
- Delegated Proof of Stake (DPoS)
Proof of Work (PoW)
Proof of Work is misschien wel het meest bekende algoritme. Ook BitCoin gebruikt Proof of Work. Bij Proof of Work wordt rekenkracht ingezet om transacties te valideren.
Hoe meer rekenkracht, hoe sneller een ‘miner’ transacties kan valideren en dus hoe groter de kans is dat je als miner nieuwe daar een beloning voor krijgt in de vorm van cryptovaluta.
Met andere woorden; hoe meer rekenkracht je aan de blockchain beschikbaar stelt, hoe groter de kans is dat je nieuwe coins kunt verdienen.
Proof of Stake (PoS)
Bij Proof of Stake (PoS) is geen sprake van miners die rekenkracht inzetten, maar zogenoemde ‘validators’.
Een validator stelt een borg aan de blockchain ter beschikking en doordat hij die borg heeft ingezet, heeft diegene de grootste kans om een nieuw blok toe te voeren aan de blockchain. Hoe hoger de borg (De stake) hoe hoger de kans is dat de validator een transactie mag valideren.
Bij proof of stake krijgt diegene die de transactie goedkeurt de transactiekosten als beloning. Doordat bij PoS geen rekenkracht wordt ingezet, is deze methode over het algemeen veel energiezuiniger dan PoW.
Nu we weten hoe het komt dat het in stand houden van een blockchain veel energie kost, kunnen wij kijken naar cryptovaluta met een oog op duurzaamheid.
#1. Solarcoin (SLR)
We trappen af met misschien wel de meest duurzame cryptovaluta op dit moment: Solarcoin (afkorting SLR).
Solarcoin bestaat sinds 2014 en is een platform wat zich specifiek richt op het stimuleren van het opwekken duurzame energie, met in het bijzonder: Zonne energie. Solarcoin beloont mensen met zonnepanelen voor de energie die ze opwekken met één SolarCoin per geproduceerde MWh aan elektriciteit vanuit zonne-energie. Je verdiende munten kun je vervolgens weer verhandelen op een beurs.
#2. Signum (SIGNA)
Signum is een vrij onbekende Cryptovaluta, maar wellicht herken je de vroegere naam van Signum beter; Burstcoin. Ook Signum is waarschijnlijk één van de meest duurzame cryptovaluta. Het gebruikt een protocol genaamd ‘Proof of Commitment’. Signum richt zich vooral op het mogelijk maken van snelle en veilige digitale betalingen.
Met Signum worden alle miners beloond voor het gebruiken van opslagruimte voor het minen. Dit betekent dat een computer met een harde schijf van 1 terabyte nauwelijks meer energie gebruikt om SIGNA te delven dan een computer die niet draait. In 2021 introduceerde Signum het zogenoemde Proof of Commitment (PoC+).
#3. Cardano (ADA)
Een meer bekendere duurzame cryptovaluta is Cardano. Cardano is ontwikkeld door de medeoprichter van Ethereum.
Het is vooral een digitale valuta waarmee dus betaald kan worden, maar Cardano kan ook gebruikt worden voor digitale contracten.
In vergelijking tot het Bitcoin netwerk van 7 transacties van seconde, kan Cardano er tot 1000 per seconde aan. Ook Cardano gebruikt het zogenoemde Proof of Stake. In tegenstelling tot Bitcoin verbruikt het Cardano netwerk zo’n 6GWh per jaar.
#4. Stellar Lumens (XLM)
Net als Cardano richt Stellar Lumens (XLM) zich op (internationale) betalingen, maar de munt zou zelfs nog efficiënter zijn dan Cardano en wordt daarom ook gepresenteerd als duurzaam alternatief voor Bitcoin. Vanwege het duurzame karakter hebben partijen als IBM en Deloitte gekozen een partnership aan te gaan met deze cryptocurrency.
Volgens de Poseidon Foundation (sinds 2018 een partner) gebruikt een transactie op de Stellar blockchain slechts 0.03 Wh energie per transactie (dit is 0.00003 kWh). Vergeleken met ruim 1000 kWh per transactie voor Bitcoin kan Stellar Lumens met recht een duurzamer alternatief genoemd worden.
#5. IOTA (MIOTA)
IOTA is een beetje een buitenbeentje als het gaat om cryptovaluta, omdat het niet gecentraliseerd is. Wel is de cryptovaluta enorm energiezuinig en heeft als voordeel dat transacties op het IOTA netwerk geen transactiekosten kosten. Het netwerk werkt met het zogenaamde Tangle-protocol – een compleet andere technologie die decentrale validatie van transacties mogelijk maakt. Dit protocol en het zogenoemde “Fast Probabilistic Consensus” maakt dat IOTA slechts gedeeltelijk vertrouwt op het Proof of Work en maakt het energieverbruik dus erg laag. Gemiddeld gebruikt een IOTA transactie slechts 0,11 Wattuur.
Ter vergelijking, dit is lager dan creditcardmaatschappijen VISA en Mastercard aan energie verbruiken.
#6. EOS (EOS)
EOS is een cryptovaluta die vooral onder ontwikkelaars erg geliefd is. EOS biedt ontwikkelaars namelijk de mogelijkheid applicaties op de blockchain te ontwikkelen. EOS gebruikt ook een Proof-of-stake consensus (Eigenlijk Delegated-proof-of-stake). Volgens EOS eigen gegevens is EOS zo’n 66.454 keer energie-efficiënter dan de Bitcoin. Het totale energieverbruik ligt rond de 0.0011 tWh per jaar.
Daarnaast is EOS een van de eerste CO2-neutrale blockchains, EOS compenseert het CO2 verbruik van het netwerk namelijk door het inkopen van CO2 compensatie.
#7. TRON (TRX)
TRON is een non-profit organisatie uit Singapore en een blockchain die bijna iedere programmeertaal ondersteund. Hierdoor kunnen ontwikkelaars hun applicaties via de blockchain verdelen.
Ook TRX gebruik de Proof of Stake methodiek.
#8. Algorand (ALGO)
Algorand (ALGO) is vanuit de kern ontwikkeld om een duurzame cryptovaluta te zijn. Vanaf april 2021 claimen ze zelf CO2 neutraal te zijn en ze hebben dit kracht bijgezet door een partnership aan te gaan met ClimaTrade. Een Spaans bedrijf wat zich vooral richt op het helpen van bedrijven hun duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken. Ook Algorand werkt via een variant die ze Pure Proof Of State noemen.
De Algorand Foundation is een non-profit organisatie achter de ontwikkelingen van ALGO.
#9. Chia (XCH)
Het bedrijf achter de Chia Token, Chia Network, is in 2017 opgericht door de oprichter van het vroegere BitTorrent. Cia gebruikt een algoritme genaamd ‘Proof of space and time’. Deze methode gebruikt onbenutte ruimte op harde schijven van gebruikers. Door het tijdelijk opslaan van bepaalde gegevens gedurende een bepaalde periode kan je dus XCH tokens verdienen. Het totale jaarlijkse energieverbruik is volgens Chia zelf op 19-10-2021 berekend op 0.307 TWh per jaar.
Kritische noot: Critici claimen dat Chia welliswaar erg energievriendelijk is, maar bij de start van de cryptovaluta in 2017 is in China een ware run ontstaan op harde schijven omdat heel veel mensen Chia wilden minen. En of al die harde schijven dan weer heel klimaatvriendelijk zijn….
#10. Ripple (XRP)
De XRP token is voortgekomen uit de blockchain van het bedrijf Ripple. Zij richten zich met name op het aanbieden van een digitaal betalingsprotocol aan financiële instellingen. Ripple is niet blind voor de effecten van Crypto op het klimaat, daarom heeft Ripple zichzelf als doel gesteld om in 2030 volledig CO2 neutraal te zijn. Om dit te bereiken is Ripple een samenwerking aangegaan met diverse partijen zoals de Bill and Melinda Gates foundation.
#11. NANO (NANO)
Nano (NANO) wordt expliciet gepromoot als klimaatvriendelijk alternatief op Bitcoin, omdat er slechts een paar honderd machines nodig zijn om het netwerk in stand te houden. NANO is een digitaal betaalprotocol wat specifiek ontworpen is om toegankelijk en lichtgewicht te zijn. NANO gebruikt net als EOS een zogenoemd Delegated Proof of Stake (DPoS), wat ze zelf ‘Open Representative Voting’ noemen.
#12 Tezos (XTZ)
Tezos (XTZ) is gelanceerd in 2018 door een bedrijf uit Zwitserland. Ook Tezos gebruik POS (Proof of Stake). De beloning is afhankelijk van het aantal tokens wat een deelnemer beschikbaar stelt. Bovenal wordt het jaarlijkse energieverbruik berekend op 0.001 TWh